Zmote o zanositvi

 

1. Med menstruacijo ni mogoče zanositi.

Ni res. Včasih ima lahko dekle ovulacijo in menstruacijo hkrati ali je ena zelo blizu drugi.

2. V tednu po menstruaciji ni mogoče zanositi.

Ne. Ni res. Lahko. Ovulacija se lahko začne zelo kmalu po menstruaciji (ali celo med njo). Zlasti, če imaš kratek menstruacijski ciklus.

3. Če se potem okopaš, ne moreš zanositi.

Oh, seveda lahko. Semenčice hitro plavajo. Približno 28 milimetrov prepotujejo v 8 minutah.

4. Dekle ne more zanositi, če fant spolnega uda ne da popolnoma noter.

Žal ne drži. V kapljicah, ki se pri moškem pojavijo na konici spolnega uda, ko je spolno vzburjen, so lahko žive semenčice. Še zlasti, če je tisti dan že imel seks.

5. Zanositi ne moreš, če se nisi že nekajkrat ljubil.

Ne, zanositi je mogoče že čisto prvič.

6. Po prvem otroku je zanositev veliko lažja.

Statistična verjetnost, da bo druga zanositev nekoliko lažja je zanemarljivo večja. Včasih se lahko zgodi celo, da je prva zanositev lažja od druge, in ne obratno kakor trdi statistika.

7. Običajno je neplodna ženska.

To ne drži. V resnici je med pari neplodnih 40% moških in 40% žensk, v preostalih 20% pa sta neplodna oba. Možno razlago je moč najti v zgodovinsko šibkejšem družbenem položaju žensk in zakoreninjenosti tega v mentaliteti današnjih družb.

8. Predhodno uživanje kontracepcijskih tabletk zmanjša plodnost.

Ni res. Takoj po prenehanju uživanja tovrstnih tabletk, se pri večini žensk vzpostavi normalna ovulacija (pri drugih pa po nekaj menstrualnih ciklih). Poleg tega, se kontracepcijske tabletke uporabljajo za zdravljenje endometrioze, ki je sama lahko povzročiteljica neplodnosti.

9. Verjetnost zanositve je večja, če imamo večkrat na dan spolne odnose.

Ne bo držalo. Raziskave kažejo, da za največjo verjetnost zanositve spolnih odnosov ni treba imeti pogosteje kot enkrat na dva dni. Kar pa ne pomeni, da je kaj narobe s vsakodnevnim strastnim ljubljenjem.

10. Zdrav življenjski stil povečuje plodnost.

Ne. Čeprav nezdrav življenjski stil (kajenje, prekomerno uživanje alkohola in premalo gibanja na svežem zraku) lahko negativno vpliva na plodnost in reprodukcijsko sposobnost moškega ali ženske, pa ni nujno, da bo zdrav življenjski slog izboljšal plodnost. Seveda to ne pomeni, da se ne splača živeti zdravo.