Zgodovina kondomov

Kondomi niso le najbolj razširjena oblika kontracepcije in zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi, temveč tudi najstarejša. Spodaj si oglejte kronološko zaporedje zgodovine kondomov.

1000 p.n.št.

Kondome so ljudje uporabljali že pred več tisoč leti. Slike iz časa okrog 1000 let p.n.št. prikazujejo stare Egipčane, ki so uporabljali lanene tulce. Ne vemo pa natančno, če so jih uporabljali za zaščito ali morda v ritualne namene.

100-200 n.št

Najzgodnejši dokaz uporabe kondoma v Evropi je prikazan na jamskih poslikavah v kraju Combarelles v Franciji.

16. stoletje

V Italiji je raziskovalec Gabrielle Fallopius odkril, da je laneni tulec zelo uporaben za preprečevanje infekcij; kasneje so ugotovili, da je zelo uporaben tudi za preprečevanje nosečnosti.

18. stoletje

Kako so kondomi dobili naziv, ki ga še danes uporabljamo? Nekateri verjamejo, da so dobili svoje ime po "dr. Condomu", ki je angleškega kralja Charlesa II. oskrboval s tulci, izdelanimi iz živalskega tkiva. Drugi spet verjamejo, da ime izhaja iz nazivov "dr. Condon" oziroma "polkovnik Cundum". Prav tako je verjetno, da izhaja iz latinske besede "condom", ki pomeni "posoda, shramba".

1844

Goodyear in Hancock sta pričela masovno izdelovati kondome iz vulkanizirane gume, ki je močnejši in bolj elastičen material.

1861

Prvi oglas za kondome je objavil ameriški časopis The New York Times in sicer ob priložnosti, ko so objavili članek z naslovom: "Francoski preprečevalci dr. Powerja".

1873

Sprejet je bil Comstockov zakon. Prepovedoval je kakršnokoli oglaševanje kontracepcije, poštnim uradom pa je dovoljeval zaplembo kondomov, ki so jih prodajali po pošti.

1880

Izdelali so prvi kondom iz lateksa, a masovno so jih začeli uporabljati šele v tridesetih letih 20. stoletja.

Zgodnja leta 20. stoletja

Borci za družbeno higieno so se borili za prepoved uporabe kondomov v Združenih državah Amerike, kar je vodilo v razcvet spolno prenosljivih bolezni pri ameriških vojakih med prvo svetovno vojno - več kot 70%! Do začetka druge svetovne vojne so zavzeli realnejše stališče in ameriška vlada je pričela agresivno promovirati uporabo kondomov.

1960

Seksualna revolucija v šestdesetih letih je privedla do zmanjšanja uporabe kondomov, saj je vedno več mladih prakticiralo svobodno ljubezen - brez uporabe kondomov.

1980

Identificirali so virus HIV, ki povzroča AIDS, in zdravstvena služba v ZDA je objavila izjavo, da razen abstinence edino redna vsakokratna uporaba kondomov iz lateksa najbolj učinkovito ščiti pred virusom HIV.

1990

Devetdeseta leta prejšnjega stoletja so prinesla uvedbo velikega števila različnih tipov kondomov, barvnih, rebrastih, z dodatki, z okusi, z vrečko ter kondome velikih dimenzij, prav tako pa tudi prve poliuretanske kondome.

(vir: http://www.lifestylesplay.com)