Z zaščito do zdravja


Mnogi ljudje redno skrbijo za svoje zdravje: uživajo zdravo hrano, se izogibajo razvadam, se ukvarjajo z redno telesno aktivnostjo in skrbijo tudi za videz zdrave kože. Zavedajo se, da je zdravje pomembno, saj bodo lahko le tako živeli dolgo življenje, brez bolezenskih tegob. Pa je to res? Raziskave kažejo, da se sovražnik, ki ogroža naša življenja ne skriva le v nezdravi hrani in slabi telesni pripravljenosti, marveč predvsem v spolno prenosljivih boleznih in okužbah.

Ob 7. aprilu, svetovnem dnevu zdravja, mnogi pomislijo le na bolezni, ki se porodijo zaradi debelosti, genskega vpliva in prirojenih napak, vendar pa se moramo zavedati, da so vse naštete bolezni običajno lahko ozdravljive, oziroma vas ne stanejo življenja, česar pa za spolno prenosljive bolezni vsekakor ne moremo reči. Mnogi se sprašujejo, zakaj je dandanes na svetu moč opaziti tolikšen porast omenjenih bolezni, ko pa je zaščita dosegljiva bolj kot kdajkoli, poleg tega pa si jo lahko privošči skorajda vsak.

Odgovor se skriva v napačnem načinu razmišljanja in v našem življenjskem slogu. Mnogi menijo, da je uživanje kontracepcijske tabletke tudi zadostna zaščita pred SPB, vendar to NE DRŽI. Tabletke morda že zaščitijo pred neželeno nosečnostjo, vendar pa so pred SPB popolnoma nemočne. Najvarnejše in najučinkovitejše sredstvo pred SPB je nedvomno kondom: majhna, gumijasta stvarca, ki lahko ob pravilni uporabi z gotovostjo reši vaše življenje.

Drugi razlog za neuporabo kondoma se skriva v našem življenjskem slogu, ki nam dopušča le malo časa za izkazovanje pozornosti partnerju, zato mnogo posameznikov partnerje stalno menja, pri tem pa se ne zaveda, kako močno se lahko njihovo življenje zaradi tega zaplete. Mladi na kondome, zaradi neznosnega navala strasti pogosto kar pozabijo, nekateri slepo verjamejo svojemu partnerjem in se z njim ljubijo brez zaščite, saj predvidevajo, da jim je partner zvest, zato kondoma ne potrebujejo, spet drugi pa mislijo, da se oni pač že ne morejo okužiti s kakšno zahrbtno boleznijo, med katere spadajo AIDS, klamidija, hepatitis A, B in C, sifilis, gonoreja, HPV in še mnoge druge. Zakaj bi tvegali okužbo s katerokoli izmed njih, ko pa lahko za zaščito poskrbimo tako preprosto?