Vrste kondomov

Kondomi niso povzročili le prave revolucije na področju seksa, temveč tudi kar se tiče globalnega spolnega zdravja, saj so osnovno sredstvo užitka in zaščite. Če pogledamo nazaj v zgodovino, je raba kondoma aktualna že od sredine 16. stoletja, ko so bili kondomi le v kemikalije namočeni bombažni trakovi, na vrhu zvezani z vrvico, ki so služili kot preventiva pred sifilisom. Tekom stoletij so se kondomi tehnično razvili do skoraj neverjetnih razsežnosti, tako da se dandanes uporabljajo kot zaščita pred neželeno nosečnostjo ter spolno prenosljivimi boleznimi, kot je virus HIV, ter celo rakom, hkrati pa v spalnici dopuščajo obilico spontanosti, zabave, eksotike in brezskrbnih intimnih trenutkov.

Vrste kondomov
Velikost, oblika, tekstura, barva, okus in material so značilnosti na katere se posamezniki običajno najbolj osredotočajo med izbiranjem kondomov. Nekateri pravijo, da je dandanes izbire morda celo preveč, saj se vse pogosteje zgodi, da so kupci kondomov v drogerijah, spletnih prodajalnah in celo trafikah ob obsežni izbiri kondomov prej zbegani kot zadovoljni. Zdravniki pravijo, da je najboljši kondom tisti, ki ga posameznik uporabi, kakršnekoli druge odločitve, ki spremljajo izbiro kondoma pa so le stvar posameznika. Kondome bi morali uporabljati kadarkoli pride med spolnostjo do stika kože na kožo (oralnega, genitalnega, analnega itd.), saj lahko le z njim preprečimo spolno prenosljive bolezni, v primeru pravilne uporabe pa v 98% tudi neželeno nosečnost. Ko pride do trenutka izbire primernih kondomov, je najboljši nasvet, da naj se posamezniki ne obremenjujejo preveč, saj je vsaka izbira kondomov prava, le narediti jo je potrebno.

Standardni kondomi
Standardni kondomi so namenjeni moškim in so debeli približno 70 mikronov, narejeni pa so iz lateksa ter običajno prevlečeni z nespermicidnim lubrikantom. So brez barve in okusa (če izvzamemo naravni okus lateksa) ter so zato povečini znani tudi le kot kondomi iz lateksa.

Kondomi iz lateksa
Kondomi iz lateksa so tisti po katerih posamezniki posegajo največ, saj so učinkovita zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi. V primeru, da se med njihovo uporabo izkusi srbenje, rdečico ali se pojavijo izpuščaji, se zna zgoditi, da je posameznik, ki jih uporablja, alergičen na lateks, zato je alergijo bolje preveriti pred uporabo. Kondomi iz lateksa so izjemno raztegljivi, zato so primerni tudi za bolj obdarjene moške, vendar pa imajo tudi slabost. Ne smejo se uporabljati z olji ter lubrikanti na takšni osnovi, saj lahko ta poškodujejo površino kondomov in povzročijo njihovo drsenje.

Kondomi brez lateksa
Kondomi brez lateksa so idealna izbira za vse, ki so alergični na lateks. Običajno jih zamenjajo materiali kot so poliuretan, polisopren, nitril ali ovčja koža, ki prav tako ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi in večino virusov, vendar pa ti niso tako učinkoviti, saj Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da se kondomi, ki niso iz lateksa lažje strgajo, njihova učinkovitost pa je le 95%.

Poliuretanski kondomi
Poliuretanski kondomi so narejeni iz sintetičnega materiala, ki spominja na plastiko, priporoča pa se jih ljudem, ki so alergični na lateks. Na zunaj so prozorne barve, vendar pa niso tako zelo elastični kot lateks (nekako tako kot tanka plastična vrečka za zamrzovanje), zato so povečini širši kot standardni kondomi. Uporabljajo se lahko tako z lubrikanti na vodni kot tudi na silikonski osnovi, njihova prednost pa se skriva tudi v tem, da so dobri prevodniki toplote, zato med spolnimi odnosi zagotavljajo prijetna občutja. Po učinkovitosti zaščite so skoraj tako dobri kot kondomi iz lateksa.

Polisoprenski kondomi
Kondomi iz polisoprena so na trgu na voljo šele od leta 2008. Ta sintetična guma je po občutku, trpežnosti in elastičnosti precej bolj podobna lateksu kot poliuretan. Z njimi se lahko uporablja lubrikante na vodni, silikonski in oljni osnovi, zaradi česar so na trgu trenutno precej iskani.

Kondomi s spermicidom
Kondomi s spermicidom so namenjeni dvojni zaščiti, saj vsebujejo kemično prežet lubrikant, ki onemogoči in uniči spermo. Spermicid je sam po sebi učinkovit v 70-80%, vendar pa se v kombinaciji s kondomom ta odstotek dvigne na 97%. Slednji je nekoliko manjši od učinkovitosti standardnih kondomov, ker lahko nekoliko poškodujejo lateks iz katerega so narejeni kondomi. Poleg tega, da se tudi strgajo nekoliko hitreje kot običajni kondomi, je nanje veliko ljudi alergičnih.

Manjši kondomi
Manjši kondomi imajo manjšo prostornino od običajnih in se posledično prilegajo moškim z manjšim penisom. Razen velikosti se prav nič ne razlikujejo od standardnih, vendar pa se jim veliko moških izogiba, ker se jim je nerodno soočiti z velikostjo svojega penisa in zato vztrajajo pri večjih, kar se lahko izkaže za veliko napako, saj lahko takšen kondom zdrsne s penisa in tako nudi popolnoma nično zaščito.

Večji kondomi
Večji kondomi so namenjeni moškim z dolžino penisa nad 18 cm. Velikost svojega penisa moški mnogokrat precenijo, zato si večje kondome omislijo, ker želijo dati vtis, da so v postelji pravi žrebci, vendar se lahko slednje izkaže za usodno ter konča v neželeni nosečnosti ali okužbi s spolno prenosljivo boleznijo, ki je posledica zdrsa kondoma.

Debelejši kondomi
Debelejši kondomi so bolj debeli od standardnih, večinoma pa se uporabljajo zaradi večje varnosti pri seksu. Njihova glavna slabost, ki je za nekatere lahko prednost, je zmanjšanje izkustva občutij med seksom, zaradi česar lahko mnogi moški v postelji zdržijo dlje, saj ne izkusijo tako veliko dražečih občutij.

Tanjši kondomi
Tanki kondomi so namenjeni tistim spolnim partnerjem, ki se jim zdi, da debelina kondoma vpliva na občutja med spolnostjo. Medtem, ko naj bi debelejši kondomi nekoliko otopili oziroma disentizirali erotična občutja med seksom, so tanjši kondomi namenjeni ravno obratnemu – bolj intenzivnim in realističnim občutkom.

Kondomi z okusom
Kondomi z okusom so prevlečeni z dodatkom določene arome in tako do med najbolj znanimi kondomi z okusom čokolade, vanilije, jagode, pina colade, različnih gozdnih sadežev, itd. Priporočljivi so predvsem za oralni seks in za tiste, ki ne marajo vonja po gumi, ki je pogosto navzoč pri drugih vrstah kondomov. Po obliki se ne razlikujejo od standardnih, vendar pa niso primerni za alergike in za ženske z občutljivo nožnico, saj lahko v nekaterih primerih povzročijo alergično reakcijo.

Barvni kondomi
Barvni kondomi so standardni kondomi, od njih pa se razlikujejo le po svoji barvi, saj niso prozorni. Njihova debelina je običajno 70 mikronska, kot pri standardnih, v spalnici pa zagotavlja mnoge zabavne trenutke, saj lahko penis z njihovo pomočjo v trenutku postane zelen, oranžen ali kakšne druge zanimive barve.

Svetleči kondomi ali kondomi, ki svetijo v temi
Svetleči kondomi ali kondomi, ki svetijo v temi so primerni za nočna udejstvovanja, še posebno tista, ko partnerja nimata možnosti osvetlitve ali si tega preprosto ne želita. Običajno sestojijo iz treh plasti: vrhnje in spodnje iz lateksa ter srednje, v kateri se nahaja fosforjev pigment, ki kondomom daje tisti značilni sij. Učinkovit je ravno tako kot standarden kondom, zato pomanjkljivosti pravzaprav nima.

Kondomi z lubrikantom
Kondomi z lubrikantom niso le bolj udobni od običajnih, temveč tudi zmanjšujejo možnost raztrganin kondomov in polzenja kondomov s penisa, ki so lahko posledica vaginalne suhosti in posledičnega trenja med spolnim odnosom. Nekateri kar sami ustvarijo kondome z lubrikantom in to kar tako, da standardne premažejo z lubrikantom, ki ga kupijo ločeno, vendar pa je potrebno biti pri tem pozoren, saj niso vsi lubrikanti primerni za uporabo s kondomi.

Kondomi z grelnim ali hladilnim učinkom
Kondomi z grelnim ali hladilnim učinkom vsebujejo sredstvo, ki ob uporabi prijetno hladi ali greje ter tako zagotavlja dražeče občutke, ki so nekaterim všeč, spet drugim pa se zdijo moteči, zato je od vsakega posameznika odvisno, če mu bodo prijali. Običajno niso le prozorne barve, temveč tudi odtenkov modre (hladilni) in rdeče (grelni), užitke pa prinašajo obema partnerjema.

Kondomi za podaljšan užitek
Kondomi za podaljšan užitek imajo običajno dodan benzokain, blag anestetik, ki odloži ejakulacijo in tako podaljša užitke obeh partnerjev. Čeprav so nekoliko dražji od običajnih in pri majhnem odstotku moških povzročajo srbečico, mnogi prisegajo nanje kot na sredstvo izjemnega užitka in boljših intimnih trenutkov.

Ženski kondomi
Ženski kondomi vsekakor niso najlepša stvar na svetu, saj malce spominjajo na nekakšen slonov rilec, vendar pa ženskam nudijo večji nadzor, saj jih lahko vstavijo same, zato se jim za zaščito ni potrebno zanašati na moške. Njihova pomanjkljivost je, da so nekoliko manj učinkoviti kot moški kondomi, običajno pa tudi nekoliko dražji. Mnogim težave povzroča tudi njihova namestitev, vendar pa imajo ob pravilno vstavitvi pri preprečevanju spolno prenosljivih okužb in bolezni ter nosečnosti kar 95% učinkovitost, za popolno zaščito pa zdravniki pogosto priporočajo uporabo z drugimi kontracepcijski sredstvi kot so kontracepcijske tabletke.

Kondomi s teksturo
Narebreni kondomi imajo po svoji površini na stotine majhnih izboklin ali brazd, ki so narejeni za povečanje užitka partnerice. Mnogim so všeč, v nekaterih primerih pa se ženske pritožujejo, da jih drgnejo in dražijo na napačen način oziroma v napačni smeri. Njihova prednost je tudi ta, da so zaradi dodatne teksture debelejši, zato ob penetraciji zagotavlja še nekoliko večji občutek polnosti.

Kondomi iz ovčjega črevesa
Kondomi so bili včasih narejeni kar iz črevesa različnih živali, vendar pa so dandanes najbolj popularne ovčje membrane. Pri preprečevanju nosečnosti na žalost niso tako učinkovite kot tiste iz lateksa, ravno tako pa imajo pomembno slabost: ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Tantrični kondomi
Tantrični kondomi nimajo pravzaprav ničesar skupnega s tantro, saj je zanje značilen le dovršen videz, ki se kaže v potiskani površini kondoma, ki spominja na tetovaže. Razen tega, da je v njih penis videti nekoliko drugače, se od drugih kondomov pravzaprav prav nič ne razlikujejo.

Mešanice kondomov
Mešanice kondomov so primerne za vse, še posebno pa za začetnike, saj vsebujejo različne vrste kondomov, tako da jih lahko preizkusijo vsi, ki niso prepričani katere izbrati ali pa se morda odločajo celo med kondomi različnih proizvajalcev. V enem kompletu se lahko tako nahaja več različnih vrst kondomov istega proizvajalca ali različne vrste kondomov različnih proizvajalcev.

Zanesljivost kondomov
Proizvajalci kondomov se morajo pri ustvarjanju svojih izdelkov držati dogovorjene evropske regulative in standardov kakovosti, zato vsak kondom pregledajo za morebitnimi okvarami. Za to uporabljajo elektronsko testiranje, ki ga še dodatno dopolnijo s preizkusi s pomočjo vode in zraka. V osnovi je tako prav vsak kondom varen, le uporabiti ga je potrebno na pravilen način.