V boj proti SPB s kondomom!


Se vam ob besedah HPV, hepatitis A, B in C, gonoreja, klamidija, sifilis, kandidoza, trihomoniaza in HIV naježijo dlake na telesu? Ne? Pa bi se vam morale. To so namreč bolezni, ki vas lahko doletijo v primeru, da se med spolnim odnosom ne zaščitite primerno. Ker kljub življenju v dobi napredka, spolno prenosljivim okužbam še dolgo ni videti konca, je pomembno opozoriti, da je kondom še vedno EDINO kontracepcijsko sredstvo, ki vas lahko ubrani pred njimi. Če ste mnenja, da vam vaša oblika zaščite (ki ni kondom) popolnoma zadošča, upamo, da vam bo spoznanje o boleznih, ki vas lahko doletijo v primeru neuporabe kondoma odprlo oči in se boste spolnosti začeli lotevati resneje.

Na vrhu seznama je HPV ali humani papiloma virus, ki je najpogostejša spolno prenosljiva bolezen, ki je običajno opazna v obliki bradavic ter lahko celo povzroči predrakave in rakave spremembe za katere vemo, da so zdravju izjemno nevarne.

Prav vse vrste hepatitisa (A,B in C) se prenašajo s pomočjo telesnih tekočin, torej z izmenjavo sline ali semenske tekočine, ter posledično tudi s kakršnimkoli intimnim stikom. Oboleli s hepatitisom običajno sploh ne opazijo, da so se okužili, saj ni videti izjemno izstopajočih znakov okužbe razen utrujenosti in depresije, vendar pa se bolezen pri 80% okuženih razvije celo v kronično obliko, kar lahko vodi do raka jeter in jetrne ciroze.

Gonoreja se pri ženskah največkrat pojavi v obliki vnetja sluznice materničnega vratu in sluznice, ki se lahko pogosto razširi na jajčnike in jajcevoda, medtem ko moškim preglavice povzročajo boleče erekcije, povišana telesna temperature in tiščanje na vodo.

Klamidija in gonoreja sta si po znakih okužbe precej podobni, saj lahko ženska zaradi obeh ostane neplodna, vendar pa se simptomi prve nadaljujejo še v okužbe danke in celo žrela.

Sifilis se kaže v obliki razjed na mestu okužbe, prav tako pa je pri njem zelo pogosto tudi otekanje bezgavk, povišana temperatura, bolečine v sklepih, izpuščaji, glavoboli in celo analne ter genitalne bradavice. Obolelim začnejo mnogokrat tudi izpadati lasje, nato pa se simptomi nenadoma prenehajo in tako bolniki mislijo, da se jim je le dozdevalo, da je z njihovim zdravjem nekaj narobe, vendar to le pomeni, da je bolezen napredovala v spečo obliko. Naslednje spremembe se običajno pojavijo v obliki sprememb na notranjih organih ali koži, ki se lahko razvijejo celo v okvare srca, živčevja in ožilja.

Če postane koža na glavici penisa, nožnici ali zadnjiku nenadoma rdeča, vas peče in srbi ter je prekrita z belkasto oblogo, potem imate verjetno kandidozo.

Trihomoniaza se prenaša predvsem med heteroseksualci in je ena izmed manj nevarnih spolno prenosljivih bolezni, ki se pri ženskah pojavi kot rumenkasto-zelen izcedek z neprijetnim vonjem, pogosto pa ga spremljajo tudi pekoči občutki, srbenje in bolečine okoli spolovila. Pri moških je okužba nekoliko manj opazna, vendar je še vedno lahko vidna v penastem ali gnojnem izcedku iz sečnice ter pekočem občutku med uriniranjem.

HIV je najnevarnejši spolni virus, ki uniči bele krvničke, ki skrbijo za odpornost telesa proti nalezljivim in rakavim obolenjem. Ker je pri okužbi imunski sistem nenadoma izjemno ranljiv, se virus človeške imunske pomanjkljivosti razvije v AIDS, simptomi čigar so podobni gripi (utrujenost, bolečine v mišicah, , potenje, povišana temperatura, izpuščaji, ranice in slabost) in lahko hitro izginejo. Oboleli lahko tako več let preživi v mišljenju, da je popolnoma zdrav, vendar pa začne pri njem postopoma prihajati do mnogih drugih obolenj, ki se zrcalijo v kožnih težavah, bradavicah zadnjika in spolovila, pljučnici, hujšanju, driski, demenci in raku. Najhujše pri tem pa je, da se AIDS pri pkuženih običajno razvije šele šribližno 10 let po okužbi z virusom HIV, zato je izjemno pomembno, da se okužbo odkrije kar se da hitro. Za razliko od drugih okužb, zdravila za virus HIV še vedno ne poznamo,tako da obolelega spremlja vse življenje.

Dandanes smo seznanjeni z nešteto metodami kontracepcije s katerimi lahko preprečimo ne le neželeno nosečnost, pač pa tudi vse zgoraj navedene nalezljive spolne bolezni, ki se lahko v nekaterih primerih izkažejo celo za smrtne, tako da ni razloga, da si pred spolnim udejstvovanjem ne bi nadeli ustreznega zaščitnega sredstva. Poleg pregradne kontracepcijske metode (diafragma, kondom in maternični vložek), ki preprečuje vstop spermijev v maternico, poznamo tudi hormonsko metodo (kontracepcijske tabletke, obliž in injekcije, vaginalni obroček, maternični vložek s hormoni ter podkožni vsadek), ki deluje na osnovi preprečevanja delovanja reproduktivnega sistema, nekateri pa se še vedno poslužujejo metode prekinjenega spolnega odnosa, sterilizacije, naravne metode in nujne kontracepcije, vendar pa so slednje čedalje manj priljubljene. Čeprav vas bo prav vsaka izmed njih res lahko ubranila pred neželeno nosečnostjo pa ne pozabite v kombinaciji z njimi vedno uporabljati še kondom, saj boste le tako res lahko varni pred spolno prenosljivimi okužbami!

Vir: http://slovenia.your-life.com/sl/domov/