Dan boja proti AIDSu in drugim spolno prenosljivim boleznim

Že od leta 1988 ima 1. december, svetovni dan boja proti AIDSu, posebno mesto pri soočanju s to spolno prenosljivo boleznijo. Na ta dan, se spomnimo in okrepimo številna prizadevanja, ki so sicer v teku skozi vse leto, da bi se povečal pretok informacij in ozaveščenosti o tej in drugih spolno prenosljivih boleznih. Njegov simbol je rdeča pentlja, ki prinaša sporočilo solidarnosti in razumevanja.

Virusu HIV in obolenje AIDS, ki ga ta povzroči, pa nikakor ni edina spolno prenosljiva bolezen, zato tokrat izpostavljamo vrsto drugih okužb in obolenj, ki lahko nastanejo pri nezaščitenih spolnih odnosih.

Humani virusi papiloma (HPV) je najpogostejša spolno prenosljiva okužba. Znaki: nizkorizične HPV lahko povzročijo nastanek anogenitalnih bradavic; visokorizične HPV lahko povzročijo predrakave in rakave spremembe. Zdravljenje: odvisno od poteka bolezni.

Hepatitis B se nahajata v telesnih tekočinah. Prenos je mogoč pri nezaščitenih vaginalnih in analnih spolnih odnosih in pri oralno-genitalnem seksu ter pri stiku sline okuženega s sluznico zdrave osebe pri poljubljanju. Znaki: Okužba pogosto poteka brez znakov bolezni, lahko pa se pojavi utrujenost, zmanjšan apetit, boleč trebuh, bruhanje, prebavne težave Zdravljenje: odvisno od poteka bolezni. Cepljenje je mogoče.

Hepatitis C se nahaja v telesnih tekočinah, tveganje za okužbo pri spolnih odnosih je manjše. Prenos: pri stiku krvi okuženega in krvi neokuženega; lahko pa tudi pri grobih nezaščitenih oblikah analnega seksa. Znaki: Akutna okužba večinoma poteka brez znakov, težave podobne kakor pri hepatitisu B. Pogosto se pojavita utrujenost in depresija, pri 80 % okuženih bolezen preide v kronično obliko, ki lahko pripelje do jetrne ciroze in raka jeter. Zdravljenje: odvisno od poteka bolezni.

Gonoreja se lahko pojavi na materničnem vratu, v sečnici, danki, žrelu ali očesni veznici, odvisno od vrste spolnega odnosa. Znaki: pri ženskah pride do vnetja sečnice in sluznice materničnega vratu pogosto brez izrazitih težav, zato je kronična okužba pogostejša in se lahko razširi na jajcevode in jajčnika. Znaki: Vnetje sečnice pri moških nastane od 3 do 7 dni po okužbi, nezdravljena okužba postopoma preide v kronično; pojavljajo se lahko tiščanje na vodo, boleče erekcije, včasih tudi povišana telesna temperatura.Zdravljenje: z ustreznimi antibiotiki.

Klamidijske okužbe. Prenos: pride do okužbe sečil, spolovil, danke, izjemoma tudi žrela, odvisno od vrste spolnega odnosa. Znaki: Pri ženskah pride do okužbe sečnice, nožnice in materničnega vratu večinoma potekajo brez posebnih simptomov ali pa izcedka obolele sploh ne opazijo. Nezdravljena okužba se lahko preseli v jajcevode in povzroča neplodnost. Znaki: Pri moških se v enem do treh tednih po okužbi pojavi svetel sluzast izcedek in/ali le pekoč občutek v sečnici, ki tudi brez zdravljenja izgine, lahko pa pride do kroničnega občasnega poslabšanja ali celo vnetje obmodka in prostate. Zdravljenje: z ustreznimi antibiotiki.

Sifilis. Prenos: pride do okužbe zunanjih spolovil, danke, nožnice, materničnega vratu ali v ust, odvisno od vrste spolnega odnosa. Znaki: razjeda na mestu okužbe, otečejo bezgavke, glavobol, povišana temperatura in bolečine v sklepih, izpuščaj, analne in genitalne bradavice. Kasneje lahko začnejo izpadati lasje,po enem letu pa bolezen preide v spečo obliko. Pri polovici bolnikov čez leta pričnejo nastajati spremembe na koži ali notranjih organih, prihaja do okvar ožilja, srca in živčevja. Zdravljenje: z ustreznimi antibiotiki.

Kandidoza je najpogostejša glivična spolno prenosljiva bolezen. Znaki: Koža glavice, zadnjika ali sluznica nožnice je lahko pordela, peče, srbi, pokrita je z belkasto oblogo, prisoten je lahko vodeno-bel izcedek. Zdravljenje: z ustreznim mazilom ali zdravilom v obliki tablet.

Trihomoniaza. Polovica okužb poteka brez znakov in simptomov. Pri ženski se pokaže rumenkasto-zelenkast izcedek, srbenje, pekoči občutki ali bolečina okoli spolovila. Pri ženskah okužba ne izzveni brez zdravljenja. Pri moškem so znaki penast ali gnojni izcedek iz sečnice in pekoč občutek ob uriniranju. Pri večini moških okužba izzveni brez zdravljenja. Zdravljenje: z ustreznim antibiotikom.

Obstaja ena sama najboljša metoda za zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi in to je uporaba KONDOMA!