1. december = več kot le brezplačen kondom

1. december – dan boja proti AIDS-u. Koga briga! Med sprehodom po mestu dobim brezplačen kondom ali dva, sicer pa dan mine kot običajno. Tisti, ki ne poznamo nikogar, ki je zbolel za AIDS-om ali imamo stalne partnerje, nismo homoseksualci in se med spolnimi odnosi zaščitimo s kontracepcijsko tabletko ali drugimi sredstvi, AIDS in vse kar je povezano z njim preprosto ne zanima. Roko na srce, možnost, da zbolimo za njim je verjetno tako mikroskopsko majhna, da ni vredna globljega premisleka. Podatek, da je obolenje za virusom HIV dandanes spet v porastu in da vsako leto terja 2 milijona novih bolnikov se tako ali tako skorajda nanaša le na Afriko… Pa se res?

Možnosti obolenja za virusom HIV

Da, verjetnost, da za virusom HIV zbolimo, če bivamo na afriški celini, je veliko večja kot če bivamo v Evropi in Severni ali Latinski Ameriki, vendar to še ne pomeni, da bolezen na teh območjih ni prisotna. Virus HIV, ki povzroči padec imunskega sistema in obolenje za AIDS-om, se v razvitih državah vseeno pojavi pri vsakem 1234. heteroseksualnem posamezniku, ki redno prakticira le vaginalni seks, v nerazvitih pa kar pri vsakem 333. Pri homoseksualnih parih je pojavnost znatno višja: bolezen prizadene kar vsakega 123. posameznika.

Slaba stran spolnosti

Število obolelih za virusom HIV od leta 2010 res ne raste več, vendar pa na žalost tudi ne upada. Še več, predstavlja le majhen odstotek obolelosti med vsemi spolno prenosljivimi boleznimi v svetu, najbolj zastrašujoče pa je dejstvo, da se med slednjimi vsak dan pojavi kar milijon novih bolnikov. Da, VSAK DAN. Med njimi prednjačijo klamidija, gonoreja, sifilis in trihomoniaza, vse pogostejša pa je tudi okužba z virusom HPV, ki ne povzroča le genitalnih bradavic, temveč tudi raka materničnega vratu.

Znaki spolno prenosljivih okužb

Večina ljudi, ki zboli za spolno prenosljivo boleznijo, se okužbe z njo sploh ne zaveda, saj so simptomi obolenja običajno zelo blagi, pokažejo pa se šele v resnejših stadijih bolezni.

Ste pomislili, da sta srbenje in rdečica, ki ju izkušate zadnje čase povezana s slabim depilacijskim sredstvom, ki ste ga uporabili nedavno ali mislite, da ste se preko dneva morda le preveč spotili? Se morda tolažite, da sta bolečina ali pekočina med uriniranjem (ki ga morate opravljati večkrat) le posledica nekoliko bolj hladnih temperatur? Morebiti nenavaden (ali celo krvav!) izcedek iz spolovila pripisujete gelu za prhanje, ki ga uporabljate? Novonastale izpuščaje na spolovilu pa preobčutljivosti?

Če ste se spraševali natanko to, je čas, da se nehate slepiti, saj je možno, da ste tudi sami okuženi s spolno prenosljivo boleznijo, v primeru, da se v zgornjih primerih ne najdete, pa se zahvalite svoji sreči in poskrbite, da vam takšne misli ne bodo nikoli rojile po glavi.

Kako se lahko nalezem spolno prenosljive bolezni?

Spolno prenosljivim boleznim se lahko izognemo, tako da se izogibamo naslednjim dejavnostim:

• analni seks
• vaginalni seks
• oralni seks
• stik tekočin zdrave z obolelo osebo
• uporaba iste injekcijske igle z drugim posameznikom
• porod (prenos matere na otroka)
• transfuzija krvi

V primeru, da se želite torej še kadarkoli v življenju spolno udejstvovati, pri tem pa ne zboleti za spolno prenosljivo boleznijo, uporabite KONDOM.

Kontracepcijska tabletka ne zadošča

Ne, uporaba drugih kontracepcijskih sredstev ni dovolj dober izgovor, saj le kondom ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi in okužbami. Mislite, da se bo zdel klamidiji, gonoreji ali sifilisu dovolj prepričljiv? Na vas je, da se odločite, če si upate tvegati, vendar imejte pri tem v mislih, da vas lahko napačna odločitev stane življenja.

Sami si o tem ne bomo belili glave, saj nenavadne izbokline raje kot na svojem telesu vidimo na kondomu. Tam v obliki narebrenih struktur namreč prinašajo neznanske užitke, za nameček pa se tudi čudovito dopolnjujejo z različnimi kolaži barv, velikosti, oblik in okusov. Najbolje pri tem pa je, da so prav vsi zbrani na enem mestu – Kondomanija.si